Hoe ga je Autismevriendelijk om met iemand die zich anders gedraagt?

Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn het is om autismevriendelijk met iemand om te gaan bij ongewenst gedrag of je nu wel of geen Autisme hebt.

Iedereen is anders en heeft zijn eigen persoonlijkheid. 

Gedrag en eigenheid zijn zichtbaar.

Cognitieve functies, sociaal-emotionele ontwikkeling, sensorische informatieverwerking en hechting  zijn onzichtbaar.

Informatie verwerking  verloopt in deze onzichtbare lagen bij iemand met Autisme  anders dan bij iemand zonder Autisme. Dit uit zich dan in ander gedrag.

Met “Autisme op je Bord” kan ik, als Autismevriendelijke coach, mensen met en zonder Autisme helpen om naar het gedrag te kijken en samen te onderzoeken wat er gebeurt in de onzichtbare lagen. Belangrijk is dan:

-Wat gebeurt er in de onzichtbare gebieden?

-Welke positieve waarden van een bepaald gedrag zijn er

-Hoe kunnen de behoeften ingevuld worden

Vanuit mijn eigen ervaring met het samenwerken tussen mensen met Autisme en mij, wist ik dat als ik alleen het gedrag en iemand zijn eigenheid zag en hoorde dat ik al een oordeel had hoe iemand in elkaar zit en wat die persoon bij zichzelf zou moeten veranderen. Ik reageerde dan op die persoon met een bepaald gedrag waardoor de ander weer op mij reageerde. We begrepen elkaar niet.

Nu ik weet wat er allemaal kan gebeuren in de onzichtbare lagen, zie ik de positieve intenties van mensen met Autisme en zonder Autisme waardoor ik heel anders kijk, luister en oordeel loos met iemand om kan gaan. Zo zijn we gelijkwaardig en zo werk ik als Autismevriendelijke coach samen met de klant naar oplossingen toe. Dat zijn gouden momenten.

Heb je behoefte aan een  autismevriendelijk gesprek of informatie over autisme en je eigen onzichtbare laag? Mail of app mij, dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op.

Gouden groet Stieneke

 

“Autisme op je bord”, een spreekstuk met kaartjes waarop een omschrijving staat wat met de zichtbare en onzichtbare lagen correspondeer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *